Організація харчування у ДНЗ
Примірне чотиритижневе сезонне меню на осінній період 2023 р (ІІІ- ІV тиждень)
Примірне чотиритижневе сезонне меню на осінній період 2023 р (І -ІІ тиждень)
Інформація для батьків по харчуванні
Організація харчування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22 листопада 2004 р. № 1591, Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 1 червня 2005 р. № 242/329, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 р. № 298/227, інших нормативно-правових актів з питань організації харчування дітей.
Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у дошкільних навчальних закладах.
У дошкільному навчальному закладі організовано триразовий режим харчування, а також ІІ сніданок у вигляді фруктів. Все готується безпосередньо у дитячому закладі. Для правильної обробки продуктів і збереження в них необхідних дитині поживних речовин в дошкільному закладі створені всі необхідні умови: харчоблок закладу відповідає всім санітарним та гігієнічним вимогам зберігання та приготування.
Усі головні принципи організації харчування в дитячому закладі реалізовано згідно з двотижневим меню (на зиму-осінь та весну-літо), розробленому медичною сестрою в суворій відповідності з технологічними вимогами, затверджене завідувачем ДНЗ та погоджене управлінням держпродспоживслужби.
Режим харчування дитини вдома
Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.
Привчайте дитину:
- обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;
- перед прийомом їжі самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
- під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;
- відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;
- не обливатись; після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.
- навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним, пояснюйте йому, що і як треба робити.
Розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен бути такий: сніданок – 25%, обід – 35%, підвечірок і вечеря – по 20%. Об’єм їжі повинен відповідати віку дитини.
Орієнтовний об’єм готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп (у грамах)
Назва страви |
Об’єм їжі для дітей (вікові групи) |
|||
До 1 року |
Від 2 до 3 років |
Від 4 до 5 років |
Від 5 до 6(7) років |
|
Каші або овочеві страви (на сніданок або вечерю) |
100 |
150–180 |
180–200 |
200–250 |
Чай, кава злакова, какао, молоко або кисломолочний напій тощо |
100 |
150–180 |
150–180 |
150–180(200) |
Супи, бульйон |
100 |
150 |
150–200 |
200–250(280) |
М’ясні або рибні страви |
40–50 |
50–60 |
60–70 |
70–80(100) |
Компоти, киселі |
100 |
100–120 |
120–150 |
150–180(200) |
Гарніри, у т. ч. комбіновані |
90 |
100 |
120 |
130(150) |
Фрукти, соки |
50–80 |
50–80 |
80–100 |
100–130(150) |
Салати із свіжих фруктів і овочів |
40 |
40–50 |
40–50 |
50–60 |
Хліб житній (на день) |
10 |
30 |
50 |
60 |
Хліб пшеничний (на день) |
60 |
70 |
100 |
110 |
Норми харчування у дошкільних навчальних закладах для дітей старше одного року (денна норма на одну дитину, грамів) при триразовому харчуванні
Найменування продукту |
Вікова група (років) |
|
Від 1 до 3 |
Від 3 до 6 (7) |
|
Хліб житній |
20 |
40 |
Хліб пшеничний |
55 |
80 |
Борошно пшеничне |
15 |
25 |
Крохмаль |
3 |
4 |
Крупи, бобові, макаронні вироби |
30 |
45 |
Картопля |
130 |
190 |
Овочі різні |
180 |
230 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
45 |
100 |
Соки |
50 |
70 |
Фрукти сушені |
10 |
10 |
Кондитерські вироби |
5 |
15 |
Цукор |
35 |
45 |
Мед, медопродукти |
1 |
2 |
Масло вершкове |
12 |
21 |
Олія |
6 |
9 |
Сало |
1 |
2 |
Яйця, штук |
¼ |
½ |
Молоко, кисломолочні продукти |
350 |
400 |
Сир кисломолочний |
35 |
45 |
Сир твердий |
3 |
5 |
Сметана |
5 |
10 |
М’ясо, м’ясопродукти |
60 |
100 |
Риба, рибопродукти |
20 |
45 |
Кава злакова, цикорій |
1 |
4 |
Какао |
1 |
2 |
Чай |
0,2 |
0,2 |
Сіль, Сіль йодована |
2 |
5 |
Дріжджі |
1 |
1 |
Лавровий лист |
0,05 |
0,1 |
Сухарі панірувальні |
2 |
2 |
Томатна паста |
2 |
2 |
Ванільний цукор |
0,1 |
0,1 |
Кислота лимонна |
0,1 |
0,1 |
Хімічний склад |
|
|
Білки |
46,6 |
68,1 |
У тому числі тваринні |
29,1 |
48,4 |
Жири |
45,6 |
71,7 |
У тому числі рослинні |
8,4 |
12,7 |
Вуглеводи |
167,6 |
239,2 |
Енергоцінність, ккал |
1267,2 |
1874,8 |